Blog

vegan

Alergia la proteina din lapte: 3 întrebări și răspunsuri

Alergia la proteina din lapte: 3 întrebări și răspunsuri

Alergia la lapte nu trebuie confundată cu intoleranța la lactoză deși ambele te pot face să eviți produsele lactate.

Sunt peste 100 de alimente care pot provoca alergii alimentare, dar alergia la proteina din laptele de vacă este una dintre cele mai des întâlnite, mai ales în rândul bebelușilor.

Ce este alergia la proteina din lapte? 

O alergie alimentară se produce atunci când sistemul imunitar are o hiper-reacție la o proteină alimentară specifică. În cazul de față, este vorba despre proteina din laptele de vacă. Cea mai alergena este betalacto-globulina, urmată de alfalactoglobulină și cazeină. Organismul celor alergici produce împotriva lor anticorpi, ca o reacţie de apărare. 

Deși alergia apare la orice vârstă, este mai frecventă la copiii de până la 4 ani. Aproximativ 2-3 % dintre bebeluși pot avea alergie la proteinele din lapte. De obicei, alergia la lapte se referă la laptele de vacă, dar poate apărea și în cazul altor tipuri de lapte.

Care sunt cele mai întâlnite simptome?

Simptomele întâlnite des sunt: durere de burtă, vărsături, diaree, iritații ale pielii (erupții cutanate de tipul eczemelor), roșeață în jurul gurii, umflarea buzelor sau a gâtului, tulburări de respirație, strănut. În cazurile severe, la bebeluși, curba ponderala poate fi staționară sau chiar descendentă. Tot aici, există și riscul șocul anafilactic – o reacție alergică rară, dar care le poate pune viața în pericol.

Intoleranță la lactoza sau alergie la lapte? Cum faci diferența? 

Intoleranța la lactoză și alergia la lactate par similare. Din acest motiv, mulți oameni le confundă. Dar, au cauze distincte, îți afectează corpul în mod diferit și au nevoie de tratamente separate. 

Intoleranța la lactoză implică sistemul digestiv, pe când alergia la lactate implică sistemul imunitar. Chiar și așa, unele simptome sunt similare: diareea, greața, crampele abdominale sau balonarea. Consultă medicul pentru un diagnostic corect!

Poți mânca lactate când ai intoleranță la lactoză sau alergie la lapte? 

Un alt lucru pe care îl au în comun intoleranță la lactoză și alergia la proteina din lapte este recomandarea de a opri consumul de produse lactate și înlocuirea lor cu alternative tolerate de organism, cum ar fi brânza artizanală din nuci de caju.

 

Comments are closed.