Blog

vegan

Este sănătoasă dieta vegană?

Este sănătoasă dieta vegană?

În spatele unei diete vegane se pot ascunde multe motive: etice, ecologice, chiar religioase. Dar sunt oare fondate motivele care țin de sănătate?

Când avem întrebări de genul acesta, este recomandat să ne îndreptăm atenția către știință. Să vedem care este poziția oficială a unor instituții de prestigiu:

Academy of Nutrition and Dietetics

Poziția oficială a Academiei de Nutriție și Dietetică este că dietele vegetariene, inclusiv vegane, planificate în mod adecvat sunt sănătoase, echilibrate din punct de vedere nutrițional și pot oferi beneficii pentru sănătate în ceea ce privește prevenirea și tratarea anumitor boli. Academia consideră aceste diete adecvate pentru toate etapele de viață, inclusiv sarcina, alăptarea, copilăria, adolescența, vârsta adultă, dar și pentru sportivi.

Mai mult, este menționat că dietele pe bază de plante sunt sustenabile din punct de vedere ecologic comparativ cu dietele bogate în produse animale, deoarece utilizează mai puține resurse naturale și au un impact negativ mult mai mic asupra mediului. 

Vegetarienii și veganii prezintă un risc redus pentru anumite condiții de sănătate, inclusiv boli de inimă ischemice, diabet de tip 2, hipertensiune, anumite tipuri de cancer și obezitate.

Aportul scăzut de grăsimi saturate și cantitatea ridicată de legume, fructe, cereale integrale, leguminoase, produse din soia, nuci și semințe (toate bogate în fibre și fitonutrienți) sunt caracteristici ale dietelor vegetariene și vegane care duc la un nivel scăzut al colesterolului și un control mai bun al glucozei serice. Acești factori contribuie la reducerea bolilor cronice.

Academy of Nutrition and Dietetics amintește și că veganii au nevoie de surse fiabile de vitamina B-12, cum ar fi alimentele fortificate sau suplimentele.

British Dietetic Association 

Asociația Dieteticienilor din Marea Britanie confirmă că dietele vegane bine planificate pot susține o viață sănătoasă la orice vârstă.

„Vrem să-i asigurăm pe vegani că stilul lor de viață susține un trai sănătos și le oferim dieteticienilor încredere pentru a da sfaturi vegan friendly” declară dieteticianul Heather Russell. 

Concluzia este cât se poate de clară: o dietă vegană echilibrată din punct de vedere nutrițional este considerată sănătoasă, cu condiția suplimentării vitaminei B-12.

Citește și Sunt NUCILE DE CAJU un ingredient minune? sau delectează-te cu cea mai nouă bijuterie culinară Vegan Gourmet: Unfoiegettable – Foie gras vegan. 

Comments are closed.