Blog

vegan

7 indicii care te ajută să identifici intoleranța la lactoză a copilului

7 indicii care te ajută să identifici intoleranța la lactoză a copilului

Cea mai comună intoleranță alimentară și afecțiunile digestive pe care le provoacă

Incapacitatea de a digera laptele sau produsele din lapte poartă numele de intoleranță la lactoză. De vină este zahărul natural din lapte, denumit lactoză, care se metabolizează în intestinul subțire cu ajutorul unei enzime digestive – lactaza. Fără suficientă lactază, lactoza înaintează prin intestin nedigerată și provoacă simptome digestive neplăcute. 

Cele 7 semne ale intoleranței la lactoză

  1. Diaree

Lactoza rămasă nedigerată în intestin reține apă. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care copiii cu intoleranță la lactoză tind să aibă diaree apoasă sau scaune moi atunci când consumă lapte sau lactate.

  1. Gaze

Lactoza ajunge să fie fermentată de flora bacteriană din intestinul gros și, în urma acestui proces, se eliberează gaze care duc la eructație (râgâit) și flatulență. 

  1. Balonare

Abdomenul se umflă pe măsură ce gazul se acumulează. Când atingi burtica copilului tău, este, de asemenea, și foarte rigidă sau tare. Acest simptom apare în aproximativ 30 de minute de la consumul de lapte, iar gradul de severitate depinde de nivelul de intoleranță la lactoză al copilului.

  1. Crampe abdominale

Umflarea abdomenului provoacă dureri abdominale generalizate și crampe. După consumul de lapte, simptomele pot să apară în aproximativ 40 de minute până la 2 ore. 

  1. Greață și vărsături

Reacția naturală a corpul nostru este să încerce să elimine orice aliment nedigerat care rămâne în tractul gastrointestinal. Un copil cu intoleranță la lactoză poate să aibă senzația de greață și chiar vărsături care pot declanșa deshidratarea organismului și schimbarea nivelului de electroliți din corp.

  1. Dureri de cap

Când sistemul digestiv nu funcționează corespunzător, organismul resimte efectele negative și copilul poate avea dureri de cap cauzate de eliberarea hormonilor de stres. 

  1. Eczemă 

La unii copii, alergiile alimentare pot să aibă un rol în declanșarea eczemei. Dacă pe corpul copilul tău apar zone de piele foarte uscată cu posibile erupții cutanate, poate sa fie un indiciu pentru intoleranță la lactoză. Afecțiunea este cunoscută ca fiind un declanșator al eczemelor și de fiecare dată când copilul consumă lapte sau produse lactate, simptomele eczemei se agravează. Pentru vindecarea erupțiilor se recomandă eliminarea laptelui din alimentație.

Deși foarte răspândită, intoleranța la produsele din lapte nu este mereu consecința unui deficit de lactază, ci poate fi cauzată de o alergie la lapte, o afecțiune diferită, dar cu simptome similare. Când observi unul sau mai multe dintre semnele prezentate mai sus, consultă imediat medicul.

Dacă trebuie sau îți dorești să elimini lactatele din alimentația ta sau a copilului tău, produsele Vegan Gourmet sunt o alternativă delicioasă la brânzeturile clasice. Preferatele copiilor sunt Caju Fresh, Caju Cream cu chives și Vegan Butter. Sunt produsele din portofoliul nostru cu cel mai mic conținut de sare, iar gustul este delicios, apreciat chiar și de cei mai mofturoși membri ai familiei. 

Comments are closed.