Vegan pentru o lună. Ce este mișcarea Veganuary

ian. 11, 2021

Un nou an vine mereu cu gânduri mărețe și planuri pentru schimbare. E un timp al introspecției și deciziilor, menit să pună ordine în perioada ce urmează. 

În acest context a apărut Veganuary, provocarea de a adopta o alimentație vegană în luna ianuarie. Un soi de cură de detoxifiere după excesele din decembrie.

Ce este Veganuary

O organizație non-profit din UK a pornit mișcarea Veganuary în 2014, vrând să determine cât mai mulți oameni să adopte o alimentațe vegană în luna ianuarie. Scopul? Conștientizarea beneficiilor dietei vegane pentru corp și minte, pentru animale și pentru planetă. 

Procesul e foarte simplu. Decizi că vrei să fii vegan (măcar) în ianuarie, te înscrii pe site-ul veganuary.com cu adresa de email și primești idei de rețete, sfaturi și încurajări zilnice. Plus o listă de supermarketuri de unde te poți aproviziona și noutăți din domeniu.

Beneficiile aduse de provocarea Veganuary

Ce-i drept, pare la modă să fii vegan. Și e și mai răspândită ideea de a participa la diverse challenge-uri pentru o lună. Iar asta nu poate decât să ne bucure. 

Literatura medicală a arătat deja că efectele dietei vegane, chiar și pe o perioadă de doar o lună, nu sunt de ignorat. Se estimează că, dacă măcar 350.000 de oameni ar renunța la lactate și carne pentru o lună, emisiile de carbon ar putea fi reduse cu 45 000 de tone. 

Vestea bună? Doar în 2020 s-au înregistrat peste 400.000 de persoane pe site-ul oficial. Aproape de 2 ori mai mult decât în 2019. Poți vedea aici cifrele oficiale pentru anul trecut. Desigur, e posibil să fie și câteva mii de persoane care nu s-au înscris pe site-ul oficial, chiar dacă au luat parte la mișcare. 

Iar în prima săptămână din 2021 peste jumătate de milion de oameni și-au luat deja acest angajament online.

Ce se întâmplă când adopți o dietă vegană 

A fost deja dovedit că alimentația vegană te ajută să îți menții greutatea, lucru care scade riscul apariției diabetului zaharat și hipertensiunii arteriale. Nu vorbim despre un challenge de o lună, ci de a face din asta un stil de viață. Dar cu siguranță corpul îți va mulțumi și pentru o lună în care renunți la carne și lactate. 

Un regim alimentar vegan (bogat în nuci, fructe și legume) crește longevitatea și calitatea vieții. Reducând sau eliminând carnea și lactatele din alimentație, ajuți la reducerea emisiilor nocive expulzate în atmosferă, acest baubau care produce schimbări climatice.

Nu te gândi că a urma o dietă vegană înseamnă să mănânci doar salate sau fructe proaspete. Există numeroase tipuri de comfort food vegane și la fel de multe opțiuni de junk food. Și cartofii prăjiți sunt vegani?.

Așadar, noi te încurajăm să faci acest pas, să-ți faci ție această promisiune. Ție, naturii și văcuțelor. Ai grijă să faci totul cu moderație și cu mintea deschisă! Ascultă-ți corpul și nu îl suprasolicita doar de dragul de a face ceva care e la modă. 

Există și la noi inițiative care te pot ajuta cu sfaturi, îndrumare și încurajări dacă ești hotărât să îți iei acest angajament. Start22.ro, de exemplu.

Iar ca să nu faci rabat de la gustul delicios și sărățel, îți suntem alături cu alternative delicioase la brânzicile tale preferate, de la ricotta la parmezan, brânză cu mucegai și creme tartinabile. Ba chiar te răsfățăm și cu foie gras vegan, testat și adorat de francezi și gurmanzi deopotrivă. Găsești aici toate delicioșeniile noastre vegane.

Sperăm, bineînțeles, să descoperi la finalul acestei provocări că beneficiile veganismului sunt evidente și să adopți acest stil de viață și pentru restul anului.

P.S: Pregătim o surpriză de proporții luna aceasta, așa că rămâi aproape de noi pentru detalii!

Apply Coupon
Available Coupons
6ay97z2e Get 10% off
dance15 Get 0% off
pig90 Get 15% off
postapa15 Get 15% off
welcome30 Get 30% off Newsletter
Unavailable Coupons
2u5r9gd6 Get 10% off
8martie20 Get 20% off
arxyu9fe Get 40% off RAMONA GROSU
b2health23 Get 1,00 lei off
cm92jqsz Get 15% off
depost20 Get 20% off POST
df3yvmvz Get 30% off
hvcawxqz Get 30% off Catalina Carniciu
kuyrur6q Get 30% off
postgustos Get 20% off
qyxdz44z Get 30% off #2873
umxznmsk Get 30% off ANDA TURCILA - Cătălina Murariu - folosit
uudc4458 Get 30% off ANDA TURCILA
z7am8hej Get 20% off DIANA BODEANU